Saturday, August 15, 2009

Ijazah kelas pertama!




Impianku ingin mencapai ijazah kelas pertama macam semakin kabur.
Haeh.
Apa mungkin ku lakukan ya mau mencapai semua ini?
Motif?
Aku nak ijazah kelas pertama sebab mau tebus semua kegagalan yang telah aku tempuh sepanjang perjalanan hidupku dalam pembelajaran.
Bermula sebagai pelajar tadika yang terbaik di dalam kelas.
Selepas itu,
menginjak ke alam sekolah rendah,
juga menjadi pelajar terbaik semenjak tahun pertama hingga tahun enam.
Sentiasa berada di kelas pertama, mendapat kedudukan top 10 dalam kelas.
Juga, terpilih antara pelajar2 yang layak mengisi borang ke asrama penuh.
Tapi tak lepas, aku kehilangan 1A untuk UPsr.
Tapi, semua tu tak kekal.

Melangkah ke alam sekolah menengah, omputeh kata secondary school.
Prestasi mulai merosot.
Bermain2 sehingga keputusan PMR ku antara yang tercorot di kalangan budak2 kelas atas2.
Aku malu dan menyesal.
Lalu. Aku tompang lalu.
Eh tak la.
aku pon mula tak main2 sgt smpai aku spm.
Aku agak puas ati la dgn spm aku.
Tapi tadak bagus pon. kalo tak da fly dah aku.

Tapi dengan result tu, aku lepas masuk ke Kolej Matrikulasi Perlis.
Lalu aku main2 kembali, bajet da bijak a.
Aku masuk kelas aku tido.
Pensyarah mengaja, aku plak mintak izin utk tido.
Aku tido setido2 nya.
First day kuliah aku dok seat dpn skali.
Makin lama makin blakang.
At last dok blakang skali.
Pehtu aku mula maen2.
masuk tutor tidoq gak.
keja tak buat, men copy paste.
Sem 1, result aku kaww2 nya terok.
Tapi nasib tak kena kick.
Lalu aku betobat, sem 2 ada sorang budak bagi support kat aku n suh aku blajaq btoi2.
Dia bg tips nak blajaq suma.
At last aku pas matrix.
Cukup makan utk lepas masuk u.
rezeki kot.
Ada membe aku pointer lagi tinggi tapi tak lepas.

Then aku jejak kaki kat unibersiti nih.
ha, dah tahun akhir aku kat sini.
Bajet senior.
Disebabkan pengalaman lepas yang buruk pasal pmr n matrix aku,
aku tekad, blajar kat u.
Tanak abehkan duit buta2 ja bayaq hutang tapi habok pon aku tak bwaak balik.
Alhamdulillah.
Aku rajin sket.
Sket ja la tapi.
Hasilnya pon sikit la bila aku rajin skit2.
hahahah.

p/s : apaa jua terjadi, akan ku pastikan segulung ijazah kelas pertama itu jatuh ke genggaman ku.




4 comments:

cesc said...

tumpang bersemangat jugak untuk blajar..thnx Dba!!! ;)

Adibah kamal baharin said...

hihih
to cesc bagus!!!
tapi siapa kamu ye?

eQeEn si rAma2! said...

chaiyokk!!!

Hisyam Muhibah said...

teruskan usaha. first class akan dimansuhkan pinjaman ptptn.

saya sambungkan entri ini kepada entri saya




entri terbaru : "Wajarlah Susah Payah Belajar Dihargai"